Протеини и хранителни добавки

Наред с въглехидратите и мазнините, човешкото тяло се нуждае и от протеини. Протеините са хранително вещество съставено от есенциални и неесенциални аминокиселини. Тялото произвежда 13 неесенциални аминокиселини, които не могат да бъдат набавени чрез храната. За правилен процес на усвояване на протеина храната, която приемате трябва да съдържа девет есенциални аминокиселини, които могат да се добавят само с хранителни добавки.

Как тялото ви използва протеина от храната?
Протеинът помага за подмяната на тъканите в тялото и се намира в почти всяка клетка и течност. Вашите мускули, органи и много от хормоните са съставени от протеини, а освен това протеинът участва при синтеза на хемоглобин. Протеинът участва и в производството на бели кръвни телца, които отговарят за защитните сили на организма.

Добри източници на протеини (proteini) са – говеждо, пилешко, свинско и агнешко месо; Риба и миди; Млечни продукти, включително извара, сирене, кисело мляко и млечни продукти; Яйца, яйчен белтък или заместители на яйцата.
Протеин под друга форма (нечист вид) има в следните растителни продукти – фасул, грах, овес и бобови растения, тофу и соеви продукти, Ядки и семена.

Когато един спортист иска да трупа мускулна маса, той се нуждае от огромно количество proteini. Набавяйки ги чрез храна, трениращият трябва да поема огромно количество, за да достигне нужните стойности. Това обаче ще затрудни тренировките и ще го направи тромав. Ето защо протеините, набавяни като хранителна добавка са толкова добро решение за всички спортисти, трупащи мускулна маса.
Вашата нужда от протеини зависи от вашата възраст, здравословно състояние, нивото на физическа подготовка и вашите мерки.

This entry was posted in Бодибилдинг and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Протеини и хранителни добавки

  1. Ivo Kerev says:

    Протеините са най-важнатото хранене за един културист. Може и да не изпозлвате други неща като глутамин, креатин и т.н., но протеини задължително(суроватъчни). А за през нощта бавноразграждащ се протеин, може и матрица!

  2. nasko says:

    Може да не знаете но кофичка кисело мляко на ден масленост до 2% е нещо което трябва да присъства за дневна диета за възстановяване. Аз лично използвам кисело мляко БМК.

  3. насио says:

    bez proteini muskuli ne stawat. a za waztanowqwane zadyljitelno aminokiselini za6toto ina4e se spira rasteja i mnogo boli…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>