Количка: 0 продукта
протеини и хранителни добавкитоп оферта Марки нутриенти:
bodyfan megabol gaspari-nutrition all-sports-labs-56 alphapower-food ostrovit-82 amino-smart-48 hi-tec-nutrition-31 intenson cnp-professional-14 activlab nero ironflex scitec-nutrition usp-labs kevin-levrone fitness-authority-50 fitmax ultimate-nutrition-86Каталозипреоценени стоки
bodyfan протеиниЗа реклама


Рецепти


Срок на годност на протеина

alt

Разваля ли се протеинът след изтичане на срока му на годност? Безопасен ли е за употреба след това?

 

Категоричен ли е срокът на годност на протеините на прах или все пак можем да консумираме продукта и след указаната на опаковката дата?

 

Може би сте открили стара опаковка с протеин на прах, останала в някой ъгъл в килера... може би ваш приятел ви е дал малко протеин, който вече му е излишен... или пък искате да купите продукт, предлаган с отстъпка заради изтичащия му срок на годност.

Във всеки случай разходите по редовното снабдяване с добавки определено може да набъбнат с времето и последното нещо, което бихте искали, е изхвърлите цяла опаковка качествен протеин, ако той е все още годен за употреба.

Както при повечето въпроси свързани с бодибилдинг и фитнес, отговорът и в този случай не е еднозначен. Ето защо, вместо да ви дадем един общовалиден съвет, ще ви запознаем с някои от основните съображения в подобна ситуация.

“Годен ли е за употреба протеинът с изтекъл срок на годност – основни съображения"

Най-напред, преди да правите каквото и да било, очевидно е добре лично да се уверите, че няма видими признаци, че протеинът се е развалил.

Ако съдържа каквито и да било буци (поради допусната влага в опаковката), има избледнял цвят или има странен вкус/миризма, определено трябва да го изхвърлите и да купите нов.

При положение, че протеинът изглежда добре и има нормални вкус и миризма, следващото нещо, което трябва да съобразите, е какво е било мястото на съхранение и дали опаковката е все още запечатана.

Ако продуктът е все още запечатан и е бил на сухо, хладно и проветриво място, то той би трябвало да е напълно годен за консумация за много 

дълъг период от време след указаната дата на изтичане на срока за годност.

В повечето случаи протеинът остава годен от 6 до 18 месеца след въпросната дата (при изричното условие, че е съхраняван правилно) и, чисто технически погледнато, няма пречки да остане такъв още няколко години след това.

Все пак в случая няма гаранция и това дали искате или не да консумирате протеин, чиято годност е изтекла преди 2 години, си остава ваше решение.

В случай че продуктът е бил отворен и използван в периода около датата му на закупуване, ситуацията е малко по-различна...

При това положение е вероятно влага и бактерии да са проникнали в опаковката, където да са се размножили, а това може да се превърне в сериозно съображение, ако протеинът е стоял на топло място за голям период от време.

Следователно, ако протеинът вече е бил отварян, би следвало да сте много по-внимателни и нашият личен съвет е да не го консумирате по-късно от 6 месеца след датата на изтичане на срока на годност.

Държим да отбележим, че тези съвети касаят общия случай, и е напълно възможно даден продукт да е напълно годен. Няма как да се установи със сигурност, но ние лично предпочитаме да сме предпазливи, като в този случай бихме купили нова опаковка, просто за да сме спокойни.

Последният фактор, който следва да се вземе предвид, е това дали държите чист протеин на прах (например суроватъчен, казеинов, яйчен и т.н.) или продукт, който съдържа допълнителни въглехидрати и мазнини, например заместители на храненето или гейнъри.

Ако протеинът съдържа допълнително добавени мазнини, по-добре да бъдете по-внимателни, тъй като, както при всеки друг хранителен продукт, мазнините гранясват след определен период от време.

Следователно, ако става дума за заместител на хранене или гейнър, който съдържа добавени мазнини, ви препоръчваме да не го консумирате по-късно от няколко месеца след изтичане на срока на годност.

Имайте предвид, че дадените съвети в тази статия са просто общи препоръки, тъй като няма 100% сигурен начин да се установи дали дадена опаковка протеин е годна за консумация или не.

Нашият съвет, ако се случи да намерите опаковка протеин с изтекъл срок на годност, за който не сте сигурен, е първо да го огледате, да вземете предвид изложените в тази статия съображения, да прецените дали цената на нова опаковка протеин оправдава риска със стария, и тогава да вземете своето решение.

Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.