Количка: 0 продукта
протеини и хранителни добавкитоп оферта Марки нутриенти:
bodyfan megabol gaspari-nutrition all-sports-labs-56 alphapower-food ostrovit-82 amino-smart-48 hi-tec-nutrition-31 intenson cnp-professional-14 activlab nero ironflex scitec-nutrition usp-labs kevin-levrone fitness-authority-50Каталозипреоценени стоки
bodyfan протеиниЗа реклама


Рецепти


Ударно качване на мускулна маса през есенно-зимния период

alt

Лятото и жегите си заминаха, а с тях плажовете, късите ръкави и страха да загубите изразителността на коремната си преса. Когато времето захладнее, е идеалния момент да започнете подготовка за качване на маса. В тази статия ще ви посъветваме как да подходите през есенно-зимния период, който на практика е „основен” за непрофесионалните спортуващи във фитнес залата. След свършване на лятото човешкият пулс спада с няколко тона заради нормализирането на температурата, което резултира в намаляване на метаболизма. Някои от вас не бива да се плашат, когато се спомене „намаляване на метаболизма” Бързият метаболизъм е благодат през пролетта и лятото, защото способства за изчистването на мазнините, но от друга страна възпира генерирането на по-големи и обемни мускули. Така че забавения метаболизъм е отговорника през хладните месеци на годината да покачваме най-ефективно теглото, обема и силата на мускулите си. И тук не става дума само за мазнини или задръжка на течности, а и за много функционална мускулна маса. През хладните месеци на годината човешкия организъм не се поти интензивно и така много важни компоненти от храната, в т. ч. магнезий, калий и витамините, се задържат по-дълго в организма, вместо да се изхвърлят чрез потта. Друг позитивен  момент е, че при хладно време човек е по-мотивиран да тренира, тъй като кръвоносните съдове в тялото и мозъка са свити и това гарантира перфектна концентрация и енергичност. А и нека не забравяме, че пролетната умора и летните отпуски препятстват по една или друга причина честото посещение на фитнес залата. С право може да се констатира, че есента и зимата са периодът, в който трябва да покачите максимално мускулна маса, за да имате достатъчно мускули, когато започнете да чистите мазнините през пролетта.
Как да се храня? Какви хранителни добавки да приемам? Как да тренирам?
Преценете сами какво искате от „основния период”. Максимално маса, без да се притеснявате за  т.нар. подпухване на тялото, или чиста маса, при която ще внимавате, доколкото е възможно, със задръжката на вода и мастните отлагания. Разликата между двата избора е в приема на въглехидрати. Тези, които искат да покачат масата си максимално, могат да ядат каквито си пожелаят количества и видове въглехидрати, докато тези, които искат да съхранят очертанията на мускулите в относително естетическа форма, трябва да следят въглехидратния прием и да приемат прости въглехидрати единствено преди тренировка. Въглехидратите са енергийно гориво за тялото и като такова те не позволяват на организма да разруши протеините, а и с тях мускулите, за да си набави енергия. Те са един от главните виновници през „основния период” да растете като гъба! Храненето на билдъра през есенно-зимния период трябва да съдържа много протеини, средно или голямо количество въглехидрати и достатъчно мазнини. Белтъчния прием трябва да е висок по всяко време, това е ясно за всеки спортуващ във фитнес залата. Изяснихме и за въглехидратите, но някои от вас ще попитат, защо са нужни мазнините, не са ли вредни? Всеобща заблуда е, че мазнините в храната са вредни за всички. Ако беше така, нямаше въобще да присъстват в организма, нямаше и да съществува известната Високо-Мазнинна диета. Ако за хората с висок холестерол, мазнините са бич, то за спортистите важи обратното, особено когато се качва маса. Мазнините имат уникалното свойство да поддържат високи нивата на останалите хормони в тялото и да продуцират повече освободена енергия и сила. А хормоните, силата и енергията са ключовете към по-големите и мощни мускули. Хранителните добавки са следващият ключ към ударното покачване на мускулна маса. „Задължителните добавки” за „основния период” са протеин, глутамин и креатин. Препоръчително е да добавите и други за по-драматичен ефект, но ако нямате възможност, и тези ще ви свършат прекрасна работа.
Креатинът ще ви зареди с много сила, поради високата хидратация на мускулите и увеличения АТФ в организма. Креатинът е добре да се приема преди и след тренировка за максимална сила на телесните мускули и неутрализиране на мускулната треска. Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в тялото, затова и е толкова необходима за обемните и силни мускули.
Глутаминът ще озапти катаболните процеси в тялото, които текат непрестанно и ще доведе до мускулен растеж. Глутамина е добре да се приема не само след тренировка, а и преди нея, тъй като още със започването на тренировката започва разпада на мускулната тъкан.
Протеинът трябва да се пие задължително след тренировка и сутрин, тъй като тогава организмът „отчаяно” се нуждае от пълен набор белтъчини, за да продължи растежа на мускулите. Удачен избор за „основния период” е гейнерът, който представлява протеин с добавени въглехидрати, играещи ролята на спирачка на забързаните катаболитни процеси след физическо натоварване.
Тренировката ви през есенно-зимния период трябва да е съпътствана от по-големи почивки между сериите и по-голяма продължителност в залата. Повторенията трябва да бъдат от порядъка на 6-10 за всяка серия, за да използвате максимално пиковите ефекти на креатина и на гликогена, произведен от високия прием на въглехидрати.
Ударното качване на мускулна маса през есенно-зимния период не е никак сложен процес, стига да подхождате с разум, питателна храна, здрава тренировка и точните хранителни добавки!  

Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.