Срок на годност на протеина

Изглежда ли протеинът след изтичане на срока му на годност? Безопасно ли е за употреба след това?

 

Има ли срок на годност на протеините на прах или може да се консумираме и след указаната на опаковката дата?

 

Може би сте разкрили стара опаковка с протеин на прах, останал в някой ъгъл в килера … може би ваш приятел е дал малко протеин, който вече е бил излишен … или искате да закупите продукт, предлаган с отстъпка за изтичане му срок на годност.

Всичко, което бихте искали, е да изхвърлите цялото опаковка качествен протеин, ако той все още е годен за употреба.

Както при повечето въпроси, свързани с бодибилдинг и фитнес, отговорът и в този случай не е еднозначен. Ето защо, вместо да ви дадем един общовалиден съвет, ще се запознаете с някои от основните съображения в подобна ситуация.

“Годен ли е употребата на протеин с изтекъл срок на годност – основни съображения”

Най-напред, преди да се направи каквото и да е било, очевидно е добре да се уверите, че няма видими признаци, че протеинът е развалил.

Ако съдържат някакви букви (има опасен цвят или има странен вкус / ориз, определено трябва да го изхвърлите и да купите нов.

При положение, че протеинът изглежда добре и има нормално вкус и миризма, следващото нещо, което трябва да се съобрази, е какво е мястото на съхранение и дали опаковката е все още запечатана.

Ако продуктът е все още запечатан и е бил на сухо, хладно и проветриво място, то той би трябвало да е напълно годен за консумация за много

дълъг период от време след указаната дата на изтичане на срока за годност.

В повечето случаи протеинът остава годен от 6 до 18 месеца след въпросната дата (при изричното условие, че е съхраняван правилно) и, чисто технически погледнато, няма пречки да остане такъв още няколко години след това.

Все пак в случая няма гаранция и това дали искате или не да консумирате протеин, чиято годност е изтекла преди 2 години, си остава ваше решение.

В случай че продуктът е бил отворен и използван в периода около датата му на закупуване, ситуацията е малко по-различна…

При това положение е възможно влагата и бактериите да са проникнали в опаковката, където да се размножават, което може да се превърне в сериозно съображение, ако протеинът стои на топло място в продължение на голям период от време.

Следователно ако протеинът вече е бил отстранен, трябва да сте много внимателни и нашият личен съвет е да не го консумирате не по-късно от 6 месеца след датата на изтичане на срока на годност.

Трябва да се отбележи, че тези съвети засягат общия случай и е напълно възможно даден продукт да е напълно годен. Няма как да се установим със сигурност, но ние лично предпочитаме да сме внимателни, като в този случай бихме купили нова опаковка, просто за да сме спокойни.

Последният фактор, който трябва да се вземе предвид, е дали съдържат чист протеин на прах (например, суров, казеинов, яйчен и др.) Или продукт, който съдържа допълнителни въглеводороди и мазнини, например заместители на храненето или гените.

Ако, както при всеки друг хранителен продукт, мазнините гранясват след определен период от време, трябва да бъдете по-внимателни.

Следователно, ако не се консумира повече от няколко месеца след изтичане на срока на годност, той трябва да бъде консумиран не по-късно от няколко месеца след изтичането на срока на годност.

Имайте предвид, че дадените съвети в тази статия са просто общи препоръки, тъй като няма 100% сигурен начин да се установи дали дадена опаковка протеин е годна за консумация или не.

Нашият съвет, ако се случи да намерите опаковка протеин с изтекъл срок на годност, за който не сте сигурен, е да погледнете първо, да вземете предвид съображенията, изложени в тази статия, да прецените дали цената на нова опаковка на протеин оправдава риска с предишната, и тогава да вземете своето решение.

Авторска статия на протеини- bg.com . Забранено копиране и използване на други сайтове с търговска цел

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>