Количка: 0 продукта
протеини и хранителни добавки


Каталозипреоценени стоки
bodyfan протеиниЗа реклама


Рецепти


Различни форми на креатин.

alt

Креатинът е най-могъщата хранителна добавка, що се касае до сила и обемност на мускулите. Креатинът „дарява” мускулите с мощ отвъд границите на тялото, сякаш употребявате стероид. Това го прави уникален и неповторим суплемент, който всеки трябва да опита в тренировките си. В статията ще разгледаме различните форми на креатин, за да разберете кой е най-подходящ за вашите нужди и гонени резултати.
    Креатин монохидратът е най-старата и най-доказана форма на креатина. Монохидратът не се усвоява толкова добре от организма, както по-новите формули, но от своя страна той хидратира усилено клетките и поради това се наблюдава ефект на обемизиране на мускулатурата и спиране на болките в ставите. Ако гоните възможно най-голям обем и максимална сила, вашият избор трябва да бъде монохидратът. Използва се масово в периоди на покачване на мускулна маса, a най-удачен е вариантът със зареждащи дози. При приема му трябва да увеличите дневния прием на вода, тъй като голяма част от нея се задържа в организма. Когато приемате дозата си креатин, задължително го направете с прости захари или таурин, за да се усвои монохидрата оптимално от организма.
    Креатин етил-естер е видоизменена форма на монохидрата, която обаче не задържа вода и не води до подпухнал вид. Този креатин се препоръчва за спортисти, които са в процес на подготовка за състезание или желаещи релеф. Етил-естерът е може би най-доказана съвременна форма на креатин, която осигурява мощ на мускулите, без да влошава качеството на мускулите. Дневният прием е двойно по-нисък от монохидрата поради изключитената усвоимост на етил-естера.
    Креатин кре-алкалин е друга популярна форма на суплемента. Подобно на етил-естера, кре-алкалин не задържа вода и дневният прием е също около 2 пъти по-нисък от този на монохидрата. Като цяло кре-алкалин се слави с по-ниска популярност от етил-естера при избор на „неоводняващ” креатин.
    В последните години нашумяват т.нар. креатинови матрици. Те съдържат няколко вида креатин и се приемат положително от потребителите на суплементи. Наличието на креатин монохидрат в тези продукти не бива да притеснява феновете на релефния вид, тъй като за да се регистрира водна задръжка, са нужни високи дози монохидрат на дневна база, а в креатиновите матрици монохидратът е в ниски количества.
    Има и други видове креатин, като например креатин малат, но тяхната ефективност е поставена под въпрос, както от изследванията на специалисти, така и на опитни потребители на добавки. Препоръчваме ви да заложите на утвърдените форми на креатина, за да бъдете сигурни, че ще постигнете желаните от вас резултати.
    Трябва да се допълни, че креатинът сам по себе си не изгражда мускули и това е факт, с който много хора не са наясно. Креатинът осигурява мощ на мускулите, която трябва да използвате за покачването на тежестите в залата. А както знаете, мускулите, особено на натурално трениращите, увеличават своите обеми възоснова на покачването на работните тежести. Креатинът осигурява импулса за растеж на мускулите и в кратко време възстановява енергийните запаси на тялото, но за да бъдат свръхкомпенсирани мускулите след тренировка, те се нуждаят от хранителни вещества и аминокиселини. Затова никога не пропускайте да приемате след тренировка добавки като протеин, БЦАА, аминокиселини, глутамин и тн, за да усъвършенствате физиката си.
    Важно е да уточним, че креатинът, натоварва функцията на бъбреците и затова се налага да бъдат правени паузи от 1 месец на всеки 2 месеца прием. Монохидратът, заради задръжката на течности в тялото, е известен със склонността си да повишава кръвното налягане, при някои атлети - екстремно. Затова препоръката е да следите стойностите на сърдечно-съдовата система. Ако имате проблеми с водната задръжка и кръвното налягане, се насочете към останалите видове креатин, които нямат подобни противопоказания (етил-естер, кре-алкалин и др).

Авторска статия на proteini-bg.com. Забранено копирането и използването й в други сайтове с комерсиална цел.