Анаболните стероиди

alt

Анаболните стероиди понастоящем са най-ефективните средства, предизвикващи нарастването на мускулната тъкан. Те въздействат непосредствено на нарастването на тъканите, съдържат хормони или производни на хормони (субстанции, управляващи органическите промени) чието наличие се възприема от организма като еднозначен сигнал за нарастване на мускулите.

Защо хората използват стероиди?
Съществуват четири главни причини. Първата от тях е необходимостта да се получи нарастване на масата на тялото в темп, невъзможен физиологично, това може да произтича от нетърпеливост, необходимост да се увеличи собствената стойност (раста по-бързо от приятелите ми), поставяне на нереална цел (до отпуската трябва да изглеждам като състезател). Такова поведение често се забелязва при начинаещите.
Втората причина е липсата на напредък при среднонапредналите. Това често произтича от недостатъчното познание относно съвременните тренировъчни методи и суплементационни програми. Както излиза от сондажите, значителна част от упражняващите се тренира слабо ефективно, това означава, че разполагайки с подходящото знание, биха могли, без да увеличават времето за тренировки и паричните разходи, да постигнат значително по-добри резултати.

И в двата случая решението за използване на стероиди често се съпътства от слаби познания по въпроса и слаби алтернативни възможности.
Трета група хора, решаващи се да използват стероиди, са професионалните културисти, които вече са достигнали биологичните граници на развитие на своята мускулатура, а допингът е техният съзнателен избор да получат преимущество над конкурентите си на всяка цена.
Четвъртата група "стероидни пациенти" това са наистина болни хора. Хора с генетични недъзи или с неизправна ендокринна система /хормонален метаболизъм/. По принцип именно за тях се произвеждат стероидите. Тези хора нямат много за губене, тъй като страничните последствия от използването на хормони и така са по-малки от следствията на патологичното функциониране на техните жлези с вътрешна секреция.

Как действа това?
Механизмът на принуждаване на мускулите да растат чрез тренировки е комплексен процес.

Накратко изглежда така:
1. тренировка (повреждане на мускулите)
2. нервна система (изпращане на сигнали)
3. хипоталамус-хипофиза (управление на жлезите, отделящи хормони)
4. действие на анаболните хормони: възбуждане на транспорта на аминокиселините и тяхното увеличено улавяне от тъканите, засилен синтез и натрупване на протеини в мускулите (анаболизъм).
5. нарастване на мускулната тъкан

Трябва да се добави, че всеки един от тези етапи протича по физиологично оптимален начин, т.е. оргънизмът знае своите запаси и възможности, както и евентуални недостатъци и според тези данни приспособява структурата на представения процес.
Даването на анаболни стероиди е външна намеса в целия този процес. Въпреки че наличието на хормони ще предизвика след себе си всички процеси от т. 4, включително с очакваното нарастване на мускулите, все пак няма да настъпят избоените предхождащи процеси. Предизвикването на нарастването на мускулите чрез хормонална намеса ще смути цикъла на вътрешната секреция в здравия организъм. И тук се появява съществен проблем. При болните хора трудно може да се говори за предизвикване на смущения – техният организъм и така си функционира неизправно. Но при здравите хора приемането на стероиди заплашва да намали потенциалните възможности на развитие.

Конкретно:
-даването на хормони предизвиква ограничаване на отделянето на собствени хормони ( приспособителен процес), което предизвиква това, че след прекратяването на хормоналното лечение нашите естествени хормонални условия ще бъдат много бедни. Допълнителният обхват на взаимодействия и причинно-следствени връзки в хормоналния метаболизъм е толкова сложен (и не докрай опознат), че е трудно да се каже дали някога ще се върнем до условията на растежа отпреди лечението.
-хормоналната принуда към безусловното нарастване на мускулите може да предизвика нежелани промени, напр. нарастване на сърдечния мускул без разширяване на кръвоносните съдове. Може също така да нарушава йрархиите в баланса на ресурсите напр. насочване на наличния в организма протеин към нарастването на мускулите за сметка на функционирането на другите органи.
-можем също така "без да искаме" да активираме наследствени предразположения (напр. ракови), чието развитие при нормално функциониране, организмът успешно е възпрепятствал.

Освен тези явления се проучват широко описваните в литературата резултати, произтичащи от самата токсичност на по-горе посочените средства за черния дроб, кръвоносната система и много други.


Това нещо преходно ли е?

Да. Именно над това работят специалистите по хранителни добавки. Разбира се това е типичен компромис: по-малка ефективност, в замяна на липсата на странични ефекти и неагресивно действие. Спортната суплементация е област, която фактически се развива, а нейните достижения са измерими и осезаеми. Понастоящем ефективността на силовата тренировка със суплементация може да бъде дори двукратно по-висока, отколкото без нея.

Списък на анаболни стероиди / на забранени допинг-средства/

Androisoxazol
Androstandiol
Андростанолон и производни
Андростендиол
Андростерон
Боландиол Боластерон
Болазин
Болденон
Боленол
Болманталат
Chlordrolone
Chloroxydienon
Chloroxymesteron
Клостебол и производни
клоксотестостерон
Dihydrochlorometylotestosteron
Dimetyloandrostanolon
Дростанолон
Енестебол
Етилестренол
Fluoxymesteron
Формеболон
Фуразабол

Hexoxymestrol
Hydoxystenozol
Меболазин
Mesabolon

Mestanolon
Местеролон
Метандиенон
Метенолон и производни
Метандриол и производни
Metylandrostandiol
Метилнортестостерон
Метилтестостерон
Метриболон
Миболерон
Нандролон и производни
Норболетон
Норклостебол
Норетандролон
Оксандролон
Оксиместерон
Оксиметолон
Пенместерол
Прастерон и производни
Пропетандрол
Quinbolon
Силандрон
Станозолол
Стенболон
Тестостерон и производни
Тиболон
Тиоместерон
Тренболон и производни
Трестолон

Растителни стероли
В химичната класификация към стероидите се причисляват също така съединения с растителен произход – стероли, тъй като съдържат стераново ядро с хидроксидна група в позиция 3 и странична верига в позиция 17. Те обаче не са анаболни стероиди в такъв смисъл, както посочените по-горе забранени съединения, макар че те може да бъдат използвани за производството на тези вещества (напр. на кортикостероиди). Стеролите в натурален вид са позволени в спорта, а тяхната употреба не предизвиква странични ефекти.

Стеролите са аналози на човешките хормони, те са предшественици на стероидните хормони в организма, те възспират синтеза на простагландин, подобряват самочувствието.